zaterdag 30 juli 2011

Nog meer het land in

Omdat ik de na mijn bezoek op de openingsdag de Landmarkt een tweede kans wilde geven, ben ik vandaag weer de twee bruggen over gefietst. Er zou nu toch volop aanvoer van verse streekgroente en -fruit moeten zijn. Het eerste dat ik zie is een kar vol met Spaanse pruimen. Nu ben ik net terug van een week koken op de Hof van Kairos in Winterswijk. Daar bezweken de pruimenbomen zowat onder de rijpe pruimen. Waarom laat de winkel die pretendeert zoveel mogelijk streekproducten te verkopen midden in pruimentijd pruimen uit Spanje invliegen? Maar ik heb natuurlijk helemaal geen pruimen nodig, want die heb ik gisteren nog zelf geplukt. Wat ik wel wil hebben is wat bladselderij. Even kijken waar die vandaan komt: Israel! Alle verse kruiden komen uit de bezette Palestijnse gebieden. Dan maar geen selderij.

Ik vervolg mijn weg langs de hoog opgetaste stapels Hollandse groenten. Bossen worteltjes, broccoli, prei en uien. Hollandse rode uien, staat er. Ze zitten in netjes met een labeltje. Ik kan het niet laten dat even te bekijken. Land van herkomst: Egypte. Dat mag dus niet en het is strafbaar ook, liegen over het land van herkomst. Wat ook niet mag, is geen land van herkomst vermelden en dat gebeurt ook op grote schaal in de Landmarkt. Leuke kleine pompoentjes, bijvoorbeeld. Zijn dat de eerste van het seizoen of komen ze misschien toch uit Argentiniƫ? En zo valt er nog veel meer te raden. Bij sommige producten staat er wel keurig bij waar ze vandaan komen, zoals de boontjes van boer Boon en de bloemkolen uit Andijk. Zouden er nog lekkere aardbeien zijn? Helaas, bakken vol reukloze bleekneusjes van het ras Elsanta, die heeft de supermarkt ook.

Ik ben klaar op de groente- en fruitafdeling. Naar de kaas dan maar. Leuke Hollandse streekkaasjes zoeken. Helaas, nog steeds alleen Skaepsrond uit Ransdorp, verder allemaal buitenlandse kazen. De harde kaas is natuurlijk wel Hollands en ik zie gelukkig schapenkaas van de Wezenspijk op Texel. Op de visafdeling is er nu ongeveer een meter ingeruimd voor duurzame vis. Er is nu wel bier van Brouwerij het IJ, Jopenbier uit Haarlem en van De Prael. Althans dat zou er moeten zijn, want De Prael is op en van ‘t IJ is er alleen Pilzener en van de Jopen alleen het gerstebier. Kennelijk verkoopt het goed.

Langs een speciale proeverij van Optimel (die ik aan mij voorbij laat gaan) loop ik naar de kassa’s die nu iets ARBO-vriendelijker zijn, maar nog steeds onhandig. Voor de kassa’s staat het koopje van de week: Knorr wereldgerechten met 50% korting.