vrijdag 8 april 2011

Het land in …

Ik had me er al weken op verheugd, de opening van de Landmarkt. Op een kwartiertje fietsen een nieuwe overdekte markt waar je producten direct van boeren uit de streek kan kopen. Vers van het land, de heerlijkste seizoensproducten.
Vandaag was het dan eindelijk zover.

Gisteren bekeek ik de nieuwste foto’s op de facebookpagina van Landmarkt. De laatste loodjes voor de opening, het vullen van de vakken. Wat zag ik daar? Unoxsoep in blik, Becelmargarine, Becel bakken en braden, Nesquick, pakken van Honig en Knorr, kleine plastic flesjes Spablauw, dozen vol chips van Lays, kratten Amstelbier… Geen soep van de Kleinste Soepfabriek te zien, noch ons onvolprezen eigen Amsterdamse bier van Brouwerij het IJ. (Deze foto’s staan vandaag overigens niet meer op Facebook)

Ik was enigszins uit het lood geslagen. Maar al die producten verkopen ze alleen maar omdat mensen dan niet naar een andere winkel hoeven. Dat is bijzaak. Het gaat om de verschillende versafdelingen, zegt de Landmarkt.

Vanmiddag ben ik er gaan kijken. Voor de deur valt gelijk de bak met watermeloen op. Binnen zie ik op de groente- en fruitafdeling ananassen, avocado’s, meloenen, druiven, doosjes aardbeien, frambozen, bramen. Zakjes gesneden groente en ook Nederlandse prei, kool, wortelen enz. Staat er ook bij: uit Nederland. Geen boer te bekennen en ook geen aanduiding van welke boer de groente komt. Op mijn speurtocht naar biologische groente en fruit, kom ik niet verder dan wat verpakte nieuwe bio-aardappelen, vermoedelijk uit Egypte. Leuk zijn wel de royale potten verse kruiden van Buijsman uit Andijk.

De visafdeling is handen van de firma Tel. Een bekende groothandel met winkeltje om de hoek van de Nieuwmarkt. Tel is gespecialiseerd in exotische vis en heeft een gigantisch assortiment Aziatische diepvriesgarnalen. Er staat dan ook twee vrieskisten van zeker tien meter lang met dat soort dingen. In het midden de verse vis. Er is niets mis de kwaliteit van de vis van Tel en deze visafdeling is heel wat ruimer dan hun winkel. Het heeft alleen weinig met streekproducten te maken en verantwoord is het ook allemaal niet.

Ik proef wat kaas op de kaasafdeling. Niet bijzonder. Er is ook een koelvak waar ik een Skaepsrond uit het nabijgelegen Ransdorp bemachtig. Verder liggen er ook allerlei Franse kazen.

De broodafdeling is in handen van Le perron, een hippe bakker die ik al ken van de markt op de Van Eesterenlaan en de Nieuwmarkt. Ik vind dat een beetje lawaaibrood. Het is allemaal wel biologisch en met desem (en ook gist, denk ik), maar alleen op de dag van aankoop lekker. Het ziet er allemaal uber-ambachtelijk uit en een normaal degelijk volkorenbrood kun je er niet kopen. Waar is het brood van bakker Hartog?

Over de vleesafdeling kan ik niets melden omdat ik geen vlees eet. Ik ben er ook niet gaan kijken.

Het assortiment van kruidenierswaren onderscheidt zich niet van dat van de gemiddelde supermarkt. Er zijn wel wat biologische producten en die staan vreemd genoeg vaak onder in het schap. Geen biologische koffie kunnen ontdekken, ook geen Fair Trade, ik herinner me eigenlijk alleen Douwe Egberts. Er is echt geen bier van Brouwerij het IJ en echt geen soep van de Kleinste Soepfabriek.
In de aanbieding zijn deze week de Knorr Wereldgerechten, kratje Heineken en Lays Chips.

De melk is van een eigen merk, Loeien geheten, en niet biologisch. Herkomst onduidelijk. Ergens onderin staan er nog wel wat flessen biologische melk en karnemelk van een boer uit de buurt.

Het wijnschapje is minimaal en biedt slechts één rode biologische Merlot, voor € 8,50. Een gezellige allemansvriend die zijn prijs echt niet waard is. Voor de rest een klein aantal niet bijzondere wijnen.

Er is ook een grote eetgelegenheid waar me niet direct duidelijk werd wat je er zou kunnen eten. Maar dat zal aan mij liggen.

Het wordt langzamerhand tijd om de kassa’s op te zoeken. Die zijn erg onhandig, want er is geen band of niets. De kassier moet alles uit je kar halen en dan in een lege kar achter hem zetten. ARBO-technisch niet echt verantwoord. Dan moet je ergens je boodschappen in gaan pakken, maar daar is geen goede plek voor.

De Landmarkt wordt overal de hemel in geprezen. Eerlijk gezegd denk ik dat het vooral een slim marketingconcept is dat op sterk op “beleving” is gericht. De versafdelingen zijn leuk ingericht en zo’n verse visafdeling in een supermarkt doet je direct aan je vakantie in Frankrijk denken. Op de website wordt de manager AGF, pardon, groenteman, beschreven als iemand die opgegroeid is tussen de bloemkolen. Even googlen levert op dat hij daarnaast pas afgestudeerd commercieel econoom is.

Voor mij is de Landmarkt een grote teleurstelling. Geen boeren, nauwelijks streekproducten, nagenoeg geen biologische groente en fruit en wel aardbeien en frambozen uit Spanje. Ik behoor, denk ik, niet tot de doelgroep. Ik hoorde een journalist aan een klant vragen of ze het ook niet veel beter vond dan al die elitaire biologische producten. Tja … Ik blijf voorlopig dan toch maar elitair. Ik ga nog wel eens kijken als er meer streekproducten in het seizoen zijn. Voorlopig heb ik vooral het land in …

2 opmerkingen:

  1. Stond jij voor mij aan de kassa? Ik had exact hetzelfde willen schrijven maar je bent me voor. Omdat de kassa een ramp was en de arme jongen drie keer een product had aangeslagen -hij wist niet meer of hij een product nu wel of niet al bukkend gescand en afgelegd had- mocht ik plaats nemen bij de 'klachtenbalie'. En ik zei nog: arbotechnisch is dit een regelrechte ramp. En voor het overige: ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, jammer genoeg heb ik je niet gezien ...

    Bedankt voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen