zondag 1 juli 2012

Lauwwarme salade Hippolytushoeve

Van het weekend waren we weer in het mooie noorden. Onze groente halen we daar altijd op de Hippolytushoeve, het biologische bedrijf van Willem en Marianne.

We kochten zaterdag voornamelijk groente van hun eigen land: de eerste tuinboontjes, heerlijk knapperige worteltjes, sla en verse uitjes. Marianne knipte een bosje bonenkruid af voor bij de tuinboontjes en de borage stond prachtig te bloeien, daar konden we wel een paar bloemetjes van krijgen.

Met maftoul, een grove soort couscous uit de Wereldwinkel werd het een heerlijke lunchsalade. Ipv van maftoul kun je ook gewone couscous, quinoa of burghul gebruiken.

Voor 2 personen 150 gram maftoul (Palestijnse couscous)

500 gram jonge tuinbonen in de dop

8 worteltjes

1 verse bosui

4 takjes vers bonenkruid

3 lepels olijfolie

Sap van een hele citroen

Beetje fijn zeezout met kruiden

versgemalen peper

Een paar boragebloemetjes, 2 halve plakjes citroen en een takje bonenkruid om te garneren

4 grote bladen sla “Wonder der vier jaargetijden” om de salade op te presenteren.

Dop de tuinboontjes en kook ze kort in een beetje water. Spoel ze kort af met koud water als gaar genoeg zijn. Dat stopt het kookproces, zo worden ze niet te gaar.

Borstel de worteltjes schoon en snijd ze schuin en stukjes van 3 centimeter. Snijd het uitje fijn. Stoof ze samen in een lepel olijfolie, sap van een halve citroen en een beetje water ook net gaar. Giet het teveel aan vocht af als dat er is.

Kook de grove couscous in anderhalf maal zoveel water 5 minuten en laat dan 10 minuten staan. Het water moet dan opgenomen zijn. (gebruik je een ander graanproduct, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking) Roer er de olijfolie, het sap van de andere halft van de citroen, het zout en de peper door. Laat een beetje afkoelen. Doe er dan drie fijngesneden takjes bonenkruid door, de tuinboontjes en de worteltjes en ui.

Was de slabladeren vier maal in ruim water (want er zit veel zand in) en droog ze. Leg de slabaderen op of in een schaal. Schep de salade nog eens om en proef of er nog iets bij moet. Schep de salade op de slabladeren en garneer met en takje bonenkruid en een paar boragebloemetjes.

1 opmerking: