maandag 31 mei 2010

Taalkeuken in Frankrijk

De taalkeuken was afgelopen week naar Frankrijk verplaatst. Een paar dagen in Benest, waar het leven goed is. Over een jaartje kunt u er misschien ook logeren, maar daarvoor moet er nog wel het een en ander gebeuren. Ik kon me er uitleven in de buitenkeuken van onze vrienden, Franse boeken kopen en lezen, wandelen en uitrusten. Er kruiste een Madeleine-bakplaatje mijn weg, dat natuurlijk gekocht moest worden. Want waar komen literatuur en koken dichter bij elkaar dan in de Madeleine-cakejes van Proust? Er gaat de komende tijd in de taalkeuken gewerkt worden aan de perfecte Madeleines en Proust moet ook weer eens uit de kast (maar wel in het Nederlands). Verdere oogst: geweldige Franse ontbijtkoffiekoppen, een lelijk dienblad met het recept van uiensoep en ambachtelijke notenolie, allemaal van de vide grenier (rommelmarkt)in GenouillĂ©. Ook nog kaas, groente en fruit van de markt van Versailles, waar we de laatste dagen verbleven. Zoete aardbeien en heerlijke kersen, asperges, een biologische hele oude Tomme de…, schimmelige geitenkaasjes enz. Het is dus nog even nagenieten in de taalkeuken.

2 opmerkingen:

 1. De eeerste Madeleines waren al erg lekker. Ik had een recept van Janneke Vreugdenhil aangepast.
  http://www.nrcnext.nl/koken/2010/04/29/de-madeleine-scene/#more-3397 (de olijfolie en de sinaasappelschil heb ik weggelaten; poedersuiker ipv kristalsuiker)
  Buurvrouw Noor was er enthousiaster over dan over Proust. Het eerste deel van de Verloren Tijd vond ze wel genoeg. Twee Madeleines misschien niet ...
  Maar er komen er meer: wel met olijfolie, met citroenschil, met rozenwater misschien en met gesplitste eieren.
  Ik houd u op de hoogte! De volgende keer hoop ik er aan te denken een foto te maken voor ze op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, ik kan hier niet reageren onder mijn eigen weblog helaas, dan maar even zo.
  Ik schreef: Zeker doen, dat op de hoogte houden, ik ben enorm benieuwd! Zoals je weet lig ik nog in zwijm van die geweldige madeleine bij Merlet.

  BeantwoordenVerwijderen