maandag 5 juli 2010

Schrijver en lezer

Dit weekend las ik het nieuwe boek van Kees van Beinum, Een soort familie. Op de beste plek om dat boek te lezen, namelijk op Wieringen, want daar speelt het boek zich grotendeels af.
Van eerdere boeken van Van Beinum was ik niet zo erg onder de indruk, al lezen ze wel lekker.
Van dit boek wel.
Ligt dat nu aan Van Beinum of aan mij?


Omdat wij al twaalf jaar een datscha op dit voormalig Zuiderzee-eiland hebben, heb ik aan een half woord genoeg. Schrijft hij "de haven", dan ruik ik de zee, hoor ik de touwen in de wind slaan, zie ik de netten op de kade en proef ik verse haring.
"De kerk van Oosterland?" Ik hoor de klok al slaan en ik loop een rondje over het kerkhof.
"De kermis?" Ik zie direct loddderige zeeblauwe ogen in hoekige koppen van compacte jongens die ladderzat over straat zwalken. Als ze twee oorbellen in een oor hebben zijn ze van Den Oever.

De hoofdpersoon van Een soort familie groeit op in een fundamentalistisch pacifistisch gezin. Elke zaterdag gaan ze er op uit om handtekeningen op te halen en folders uit te delen. Zelf was ik in die tijd ook actief in de vredesbeweging. Weliswaar in een heel wat vrijere en vrolijkere variant, maar de handtekeningen moesten toch ook opgehaald worden en die folders uitgedeeld. Of verkocht, nu ik er over nadenk. Ook hier kan ik heel veel zelf inkleuren.

Ik weet dus niet of het aan Kees van Beinum ligt of aan onze fijne samenwerking van hem als schrijver en mij als lezer dat ik dit boek zo goed vind. Ik heb er in elk geval van genoten.

Toen ik het uit had, ben ik nog even langs het Lutjesstrand gefietst...

1 opmerking:

  1. Voor wie het boek gelezen heeft: vandaag zagen we een stel jongetjes het wad op rennen om zichzelf en elkaar compleet met modder in te smeren. Mooi was dat. Natuurlijk zag ik die passage uit het boek weer direct voor me, maar ook de vrolijke ernst van die ventjes waarmee ze bezig waren. We hebben hen gecomplimenteerd met het mooie resultaat toen ze er uit kwamen en naar het Lutjesstrand renden.

    BeantwoordenVerwijderen