maandag 30 juli 2012

Frambozentaartje

Zaterdag op de biologische markt zag ik bij de kraam van Schaapachtig een framboosje op de ricotta liggen. Ik had net frambozen gekocht bij de buurkraam, die van Raspberry Maxx. Dat bracht me op het idee voor een lekker taartje met ricotta en frambozen. Zondag bakte ik er drie: eentje voor G. en eentje voor mij en eentje voor buurvrouw N. die een lekker toetje altijd erg kan waarderen.

Voor de korst van de taart gebruikte ik het recept van Harde Wener taart uit het onvolprezen werkje “Gasovengeheimen” Mijn moeder kreeg dat in de vijftiger jaren bij haar Etna gasfornuis. Ik gebruik het nog altijd voor basisrecepten voor gebak.

Ik nam bruine basterdsuiker in plaats van witte en oranjebloesemwater ipv citroenschil. De schillen van alle citroenen in huis liggen namelijk in de wodka om limoncello te maken. Of ze zitten nog aan de citroenen die ik in het zout heb gezet om Marokkaanse zoute citroenen te maken.

De groenteman had zaterdag prachtige grote citroenen met een dikke schil voor de limoncello en leuke kleine citroenen voor de ingemaakte citroenen. Het sap van de grote citroenen gebruikte ik bij het inleggen van de zoute citroenen en een beetje in de mayonaise voor bij de artisjokken.

Frambozentaartjes:

Deeg:

50 gram bloem

20 gram bruine basterdsuiker

35 gram koude roomboter

¼ theelepel bakpoeder

Snufje zout

Druppeltje oranjebloesem water

Vulling

50 gram (schapen)ricotta

3 theelepels vloeibare honing

Doosje frambozen

Deeg: Meng de droge ingrediƫnten en snijd de boter in hele kleine stukjes. Doe het smaakje en het zout er door. Kneed (met een koele hand, zegt Gasovengeheimen altijd) een samenhangend deeg. Druk het uit in ingevette taartvormpjes of iets dergelijks. Ik gebruikte ramequinbakjes. Op de bodem met een kleine opstaand rand. 15-20 minuten bakken bij 180 graden (gewone gasoven).

Even laten afkoelen en dan met en mes eruit wippen.

Vulling Vullen met wat ricotta. Honing erover druppelen en dan zoveel mogelijk frambozen erop leggen.

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk! En leuk dat je ook je limoncello zelf maakt, doe ik ook, dan is hij niet zo zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De stukjes citroenschil die je laatst in de sla had gedaan waren dat de ingemaakte citroenen?
    Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het wordt mijn eerste limoncello, dus ik ben benieuwd. Nog een paar weken... Ik ga zeker proeven hoeveel suiker het nodig heeft, want ik hoef hem ook niet zo zoet.

    Ja, die citroen zat door de salade. Dat was de een na laatste, dus ik moest weer aan de slag. Het is trouwens erg weinig werk. Ik vind het ook echt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen