woensdag 13 maart 2013

Receptje voor de nieuwe paus

Wie voor de naam Franciscus kiest, heeft het goed voor met de dieren. De Heilige Franciscus sprak zelfs met hen. Dierendag, 4 oktober, is de sterfdag van Franciscus.

Hij koos voor eenvoudig leven, solidair met de armen.

Daar past dus een simpel veganistisch receptje bij.

De nieuwe paus komt uit ArgentiniĆ«, de nieuwe wereld. Daar komen ‘onze’ aardappelen vandaan, en bonen en mais en …tomaten. Tomaten, die we kennen als zo’n beetje de basis van de Italiaanse keuken. Maar die kennen ze daar pas sinds Columbus naar het westen voer en op weg naar de Oost per ongeluk de West ontdekte.

Er gaan dus tomaten in het receptje. Daar maken we een lekker pittige tomatensaus van. Misschien met een Spaans pepertje, dat ook uit Amerika komt. We gieten de saus over brokjes gebakken polenta. Polenta is heel erg Italiaans, maar wel gemaakt van maismeel uit de nieuwe Wereld. Erbij wat groene salade.

Toe een kopje thee of koffie (oude wereld) met een stukje pure chocola (nieuwe wereld) erbij.
Maar in de vastentijd natuurlijk niet.

Voor de polenta:

8 dl water
Snuf zout
200 gram polenta
Beetje zonnebloemolie (nieuwe wereld) of olijfolie (oude wereld) om de grillpan in te vetten of om de polenta in te bakken.

Breng het water met een snufje zout aan de kook en voeg de polenta toe, Kook het geregeld roerend in ongeveer 30 minuten gaar. (Een mooie gelegenheid voor contemplatie). Pas wel op voor aanbranden! Giet de gare polentapap in een lage, ingevette schaal en laat hem daar een paar uur opstijven. Stort dan de koek op een plank en snijd hem in plakjes. Bak die in een ingevette grillpan tot er aan beide kanten mooie streepjes op staan. (een keertje omkeren dus). Je kunt ze ook in de koekenpan aan beide zijden goudbruin bakken.

Voor de tomatensaus:

1 ui
Beetje olijfolie of zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 ½ pond lekkere rijpe tomaten, ontveld en in blokjes
en als die er niet zijn, 2 blikjes tomatenblokjes
Evt een Spaans pepertje
Tijm en oregano
Peper en zout

Ui in blokjes snijden en in de olie zachtjes bakken. Knoflook fijngehakt of door de knoflookpers erbij. Blokjes tomaat erbij en de kruiden. Klein halfuurtje laten pruttelen. Als je een gladde saus wilt, de staafmixer erdoor halen. Maar een beetje structuur is ook wel lekker.

Schep de polentabrokjes op de warme borden en schenk er de tomatensaus over.

Amen.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie tekst en leuk om te weten dat Franciscus het goed voor heeft met dieren. Mijn tweede doopnaam is Francisca (van Franciscus), maar dat terzijde.
    Binnenkort ga ik maar eens polenta maken. Een soortgelijke tomatensaus maak ik altijd voor op de spaghetti. Eenvoudig en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen