vrijdag 18 december 2009

Vrouw zonder impact

In navolging van de No-impactman die een jaar leefde zonder het milieu te belasten, hield journaliste Marie-Claire van den Berg met haar gezin een vastenweek voor het klimaat.
Ze berichtte erover in het Volkskrantmagazine en op radio en tv.
Geen verwarming, geen elektriciteit, geen auto, geen producten kopen die van verder weg dan 400 km komen en geen afval produceren. Dat viel niet mee.

Geen wasmachine, maar op de hand wassen, of liever gezegd op de voet, want dat doe je door de was in je ligbad met koud water te stampen. Koken bij kaarslicht. De kaarsen waren van bijenwas, vermoedelijk gemaakt door verstandelijk gehandicapten of andere mensen met een vlekje, maar of dat nu beter is qua CO2- uitstoot vroeg zelfs Marie-Claire zich af. Ze slaat zich er vrouwmoedig doorheen. Vindt een ecoboer op een halfuur fietsen afstand die onverpakte lokaal geproduceerde seizoensgroente wil leveren. Bedenkt dat je gerust vlees kan blijven eten als het maar wilde fazant is. Doorstaat een relatiecrisis waarin haar man dreigt naar een centraal verwarmde hotelkamer met elektra te vertrekken. Ondertussen blijft ze fulltime werken. Superwoman!

Toch zondigde Marie-Claire volgens eigen zeggen gedurende de week af en toe. Eén keer neemt ze toch een kopje koffie (en schrikt zich rot van het door de automaat uitgeworpen plastic bekertje). Want ze mag helemaal geen koffie, die wordt van veraf ingevlogen, vertelt ze op de radio. (Overigens komt koffie echt niet per vliegtuig, maar per schip)
Ook zondigde ze, vertelde ze gisteren bij Pauw en Witteman, door haar kindjes af en toe in een warm badje te stoppen in plaats van met koud water te wassen.

Wij, de lezers, luisteraars en kijkers zijn natuurlijk zwaar onder de indruk. Eigenlijk moeten we natuurlijk allemaal zulke zware offers brengen voor het klimaat. Anders wordt over twintig jaar het North Sea Jazzfestival in Amersfoort gehouden.

Maar ja, dat lukt ons natuurlijk niet. Wij zijn superwoman niet. Bovendien krijgen we de Kinderbescherming aan onze deur als we onze kindjes in een onverwarmd huis bij kaarslicht huiswerk laten maken en ze in een koud bad gooien.

En van kindjes gesproken, zou dat eigenlijk niet veel meer schelen? Minder mensen op de wereld? Kindjes maken, dat is pas echt zondig, Marie-Claire!

Zo, en dan nu een lekker kopje koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten